Sunday, November 28, 2010

Aku kah yang silap atau……

Latest Update

Jawapan dari Bahagian Penrancangan dan Penyelidikan JAKIM :

Tuan,

Setelah diteliti, memang terdapat kesilapan pada tulisan basmalah (bismillah) seperti yang tertera pada papan tanda Kedai Optik Etika. Perkataan tersebut tidak boleh digunakan kerana akan menimbulkan kekeliruan dalam kalangan masyarakat Islam. Terima kasih.

tu jer ke???


p/s: owner kedai adalah Melayu dan Beragama Islam. Pesanan telah disampaikan kepada owner, harap ada tindakan seterusnya.



Sebentar tadi lalu di satu kawasan flat berhampiran dengan Bangsar South…terpandang satu signboard kat satu unit kedai di bawah flat, Macam baru dipasang..masih baru lagi ….cam pelik dengan satu ayat yang ditulis dalam bahasa Arab (correct me if I’m wrong)





?????


mohon pendapat readers.... I xreti bahasa Arab





Jawapan dari Bahagian Perancangan dan Penyelidikan JAKIM

18 comments:

Muhamad Zaki Zafir said...

forward kat jakim kak gambar ni,utk minta pnjelasan.. :)

kiyawacute said...

yala...mmg salah...napa ada uruf ba plak ..camna nak sebut..jadi brahim plak

faraulah said...

Zaki: InsyaAllah..akk confuse gak mula tu, manalah tahu ada perkataan lain ker...maklumlah..bahasa arab akk xberapa reti sangat..

faraulah said...

Kiyajawacute: betul tu...masa akk mula2 terpandang tadi....lama gak dok mengeja

HUDA said...

mana Ar-Rahman, mane Ar-Rahim pon tak tahu..

dia punye toey encik berahim kot? hihihi

faraulah said...

Huda: itulah pasal...akk dok mengeja2 tadi...nanti akk cuba siasat...saper owner dia

Anonymous said...

salah eja bismilah

huruf ra patut diganti dgn nun

huruf ba tu patutnya xda.

sepatutnye kesilapan yg sebegini xpatut ade.

suffer8zine said...

sape buat ni?adoi!

Eisha said...

apa kata kita serang je kedai ni...mintak penjelasan

atau pun kita nasihat owner tu huahuahua

faraulah said...

Anon: memang salah



suffer8zine: saper lagi...! owner kedai lah

kak ina kl (1) said...

anak kata ra yang ke dua ganti dengan nun..
ba yang ke dua patutnya tak ada..dia lagi pandai dari akak..

faraulah said...

Eisha: itu lah..kedai tutup hari ni..kena pegi next time..yang pelik nya..orang ramai xperasan ke?

faraulah said...

Kak Ina: betul tu..mula2 tu saya ingatkan bukan tulisan untuk Bismillahirrahmanirrahim...

shye said...

huhu... camne la leh jauh salah eja nyer ni,, pelik betul.. nanti kak mah dah pi terjah kedai tu cerita la ek.. hehe..

Marina Monroe said...

Hishhh...sila siasat dgn segera..

faraulah said...

sHYE: ntah lah...xperihatin langsung..akk rasa non muslim kot



Auntie: nanti ada siri edisi siasat

asmaroro said...

i pon rasa salah!

faraulah said...

asmaroro: confirm salah...dah tanya ramai orang..tunggu peluang nak pergi jumpa Tuan Kedai