Sunday, March 1, 2009

Mandailing Vs Banjar

Istilah yang digunakan dalam loghat kelantan, 'Makan Gulai' mean menghadiri kenduri kahwin. semalam dah selesai satu, kenduri di pihak perempuan, hari ni berada di pihak lelaki plak, sepupu kepada pengantin perempuan semalam, 
tak paham?, sila abaikan. 

Tempat kenduri di Bandar Tasik Kesuma, first time dengar nama tempat ni..agak jauh weeiii, abes gak ler sebotol mineral water sambil drive tu, dah ler panass siottt cuaca hari ni, 

agak menarik, 
pengantin lelaki = Banjar
pengantin Perempuan = Mandailing

agak2nyer bahasa apa yang bakal digunakan kat umah derang nanti ek?

masih mengekalkan adat lama di zaman moden ini, salah satu hantaran ialah barangan keperluan asas dapur (untuk memasak), beras, garam, gula, cili kering, sardin, susu, agak heran tu ada plak makaroni. sorang daripada makcik yang kat situ cakap, kalo ikutkan adat, pada zaman dulu, siap bawa kayu api lagi sebagai hantaran..hahaha






Persembahan kebudayaan masyarakat Mandailing, didatangkan khas dari Negeri Sembilan (First time tengok dan dengar)

Hiasan meja makan beradab yang agak 'lain' dari yang lain pernah tengok..


bergambar dengan Pengantin, yang pompuan kerja ngan Celcom, Lelaki sebagai Medical assistant kat salah sebuah klinik kerajaan kat Pahang

Jalan ke rumah Pengantin Perempuan

nurul..nak balik daa

View kawasan ni sangat cantik..tp xsanggup den tinggal kat area nih..huhu

ala-ala bandar cowboy

4 comments:

Eisha said...

kat mne ni???

faraulah said...

kak Ana kata kat Dengkil, tp jauh lagi dari Umah Aini, akak rasa kat sempadan Dgn Negeri Sembilan. lalu kat Broga, tempat yang nak buat insinerator dulu..

wawa pucca said...

wah

berjalan sakan kak oii

liwaniel said...

kak mah ade tak ni phone sewa kereta kat kota bharu...khamis ni wanie nak pegi sana