Tuesday, March 1, 2011

Fast Way to learn English .....

70% Public University Graduates Jobless due to poor English.... I'm totally agree!



Kepada readers yang menonton video ini...sesungguhnya saya amat setuju sangat dengan pandangan Mat Lan tu...

Itulah nasibnya kalau pelajar luar bandar macam kami..tinggal di kampung-kampung... bukan bertujuan nak menyalahkan guru yang mengajar...tapi inilah hakikatnya,

tanpa tuisyen, tanpa kelas bimbangan seperti kebanyakan pelajar sekarang...

tapi, jangan ingat kami tak faham.....kalau tak faham macamana nak mentelaah buku-buku dan jurnal di perpustakaan .....jatuh bangun di Universiti, berjuang untuk menguasai semua cabang Ilmu

4 comments:

fairuspeng said...

kena berkenalan dengan Mat Le ni....
o
rang kelantan macam saya.... boleh faham english.. tapi nk ckp tu yg susah.. kalau cakap asyik kena gelak atau ada orang senyum2 simpul.. huhuhu
.. bukannye nak betulkan.. huhuhu...

shye said...

emm shye rasa, beza kepandaian english org kampung ngan org bandar tidak la banyak. hanya english org bandar ni slang dia lebih sedap mcm fara tu n ckp dia fasih n laju skit. n dia terdedah kepada movies hollywood di bandar n kawan2 cina di bandar. org kampung pun boleh pandai english. tapi slang dia tak berapa sedap la, macam lecturer ni gak la yg pandai english tapi slang dia masih melayu2 kampung gitu. english dia bagus tapi shye suspek dia datang dari family yg tak ckp english. yg tak berapa bnyk speaking di kampung2. tapi dia boleh speaking ngan baik jugak. maybe sebab lama2 dia semakin exposed dalam english dalam pendidikan dia.

so i think beza nya adalah pendidikan org tu... how far dia bawak diri dia utk pandai english... kampung or tak kampung.

even shye yg duk bandar pun berusaha keras utk belajar english.. shye ada kawan dari kampung losong, terengganu. english dia bagus, shye respek. tak tau camne dia pandai..

terpanjang plak komen.. hehe sorry kak mah.. :D

faraulah said...

Peng: Kmah pun nak kenal gok ngan Mat Le...ni

huhuhu

faraulah said...

Shye....

setuju sangat dengan pandangan shye tu...

kami kat kampung langsung xder pendedahan...Pandai Inggeris pun kerana Cikgu-cikgu yang mengajar Bahasa Inggeris yang berasal dari luar kelantan...