Sunday, May 10, 2009

Oh Ibu...

Teringat kenangan semasa menjadi  freshie di 2nd Residential Collage, UM. Pada minggu interaksi Senior Freshie, setiap orang freshie dikehendaki beramah mesra dengan senior dengan mendapatkan tandatangan mereka...

dikesempatan inilah macam-macam gelagat dan karenah senior untuk  'membuli'  junior-junior baru...
 Dipendekkan cerita...

Bila diorang tahu I dari pantai timur... dan ramai lagi ..
per lagi
ada tugasan yang diberi..kalo tidak, jangan harap nak dapatkan tandatangan dari mereka

Untuk Mu Ibu

Oh! Ibu
Kau disiram bayu pagi
Kehilangan terasa kini
Dan kesepian

Dan aku
Bagai purnama gerhana
Di ibarat lautan kering
Tiada tempat ku layarkan

Hasratku ini
Masih belum sempat
Kubuktikannya kepadamu
Ibu tersayang
Kucurahkan rasa hati

Ku tatapi potret mu berulang kali
Kurenungkan kalimah yang diberi

Tuhan Yang Esa
Ampuni dosa ibu
Tempatkan mereka
Di antara kekasih kekasihMu

Oh! Ibu
Kau kasih sejati
Kutaburkan doa
Untukmu ibu

Ampunilah dosaku
Sejak ku dilahirkan
Hingga akhir hayatmu

Saat ini
Kuteruskan hidup
Tanpa bersamamu ibu

Ibu... 

hahaha... 

freshie2 dari Pantai timur telah dikumpulkan kepada satu group dan diminta untuk translate lagu  ini kedalam loghat kelantan...

mula-mula tu rasa macam nak nanges...dah ler kena translate..pastu kena nyanyi plak depan mereka...
sekarang ni..bile terkenang-kenang...memang  tergelak sendirian...


translate  
loghat kelantan

Oh! mek
......bla...
blaa...

blaa...
....
...

..
(saper-saper orang kelantan yang baca, sila translate sendiri bait-bait yang seterusnya)

Memang kelakar giler... (cerita 10 tahun yang lalu)

P/s: kak Wan. you memang kreatif...


4 comments:

AZANI said...

lagu mamat exist tu sedap, nusuk dalam sanubari.

fairuspeng said...

kreatif juga kak wan
dulu masa dok um..
lagu teman tapi mesra tu budok2 ni traslate..

try traslate skit deh..
oh, mek..
mu kena jiruh dengan embun pagi..
kehilange mu baru sero loni
dan kekesikan...

huhu

faraulah said...

En. Azani,

Lagu ni memang 'berhantu'..


Peng,

keno jugok deh...
ingatkan zaman akak jah..
hahaha...

Eisha said...

peng lawak gilerr translate lagu tu